Zdravstveno stanje ozimog ječma 10.03.2022

Na području delovanja RC Bačka Topola, usevi ozimog ječma se nalaze u različitim  fazama bokorenja (BBCH 26-29), u zavisnosti od rokova setve i sortimenta.

 

 

Faza razvoja BBCH 26
Faza razvoja BBCH 26
Faza razvoja BBCH 29
Faza razvoja BBCH 29

Deficit padavina iz prošle godine se nastavlja i u 2022.godini. Nedostatak padavina tokom januara i februara (56 mm/m2 u odnosu na višegodišnji prosek) i povišene dnevne temperature tokom ovih meseci uticalo je na dodatno isušivanja zemljišta, onemogućavanje usvajanja azota, što se nepovoljno odrazilo na vegetativni i generativni razvoj biljaka strnih žita.

Vizuelnim pregledom useva ozimog ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres), sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis)  i pepelnice žita (Erisyphae gramminis).

Rezultati vizuelnih pregleda prikazani su u tabeli:

Lokalitet/Sorta Faza razvoja

(BBCH skala)

%biljka sa simptomima mrežaste  pegavosti lista ječma %biljka sa simptomima sočivaste pegavosti lista ječma %biljka sa simptomima pepelnice
Gornja Rogatica/ Sandra BBCH 26 4 2 4
Zobnatica/Salamandre BBCH 29 55 2 6
Mali Iđoš/Planet BBCH 26 2 0 0

 

 

Simptom pepelnice
Simptom pepelnice
Simptom mrežaste pegavosti
Simptom mrežaste pegavosti

Usevi ozimog ječma iz najranijih rokova setve će ubrzo ući u fazu prvog kolenca (BBCH 31), a to je momenat kada se sprovode hemijske mere kontrole prouzrokovača bolesti ječma ukoliko su postignuti epidemijski pragovi.

Preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima da  obiđu svoje useve, utvrde fazu razvoja biljaka i prisustvo simptoma  bolesti ječma.

RC Bačka Topola nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva ozimog ječma.